Studententeams aan Technische Universiteiten zijn dé plek waar studenten technologie tot leven brengen. Team Polar – waar al meerdere blogs over zijn verschenen – is hier een voorbeeld van. Maar wat zijn deze teams, en hoe zijn ze ontstaan? En wat voor interessante teams zijn er allemaal? En waarom zou je als student ervoor kiezen om je studie op pauze te zetten om mee te doen aan zo’n team?
Hoe zijn studententeams ontstaan?
Studententeams vinden hun oorsprong vaak in competities. Universiteiten en bedrijven dagen studenten uit om innovatieve oplossingen te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan de World Solar Challenge. In de jaren ’80 begon deze internationale competitie voor zonneauto’s, wat leidde tot teams zoals Solar Team Twente en het TU Delft Solar Team.
Een ander voorbeeld is de Hyperloop Pod Competition, georganiseerd door SpaceX tussen 2015 en 2019, waaruit Delft Hyperloop voortkwam. Tegenwoordig ontstaan teams niet alleen vanuit competities; ook goede studentinitiatieven krijgen de kans om zich te ontwikkelen. Vaak opereren ze als mini-startups, werken ze samen met grote bedrijven, richten ze zich op thema’s zoals duurzaamheid en mobiliteit.
Grote en bekende teams in Nederland
Vanuit de drie technische universiteiten in Nederland – namelijk Delft, Eindhoven en Twente – zijn veel van dit soort teams ontstaan. Hieronder worden er een aantal beschreven:
- Team Polar
- Dit team ontwikkelt duurzame energie- en mobiliteitsoplossingen voor extreme omgevingen zoals Antarctica.
- TU Delft Solar Team en Solar Team Twente
- Beiden werken aan zonneauto’s voor de World Solar Challenge en combineren aerodynamisch ontwerp met technologische innovatie.
- InMotion (Eindhoven)
- Richt zich op het ontwikkelen van technologieën die de transitie naar elektrische auto’s versnellen, met als doel oplaadtijden drastisch te verkorten en daarmee elektrisch rijden toegankelijker te maken.
- Delft Hyperloop
- Dit team won de SpaceX Hyperloop Pod Competitie in 2017 en blijft werken aan revolutionaire transportsystemen.
- DARE (Delft Aerospace Rocket Engineering)
- Een van Europa’s grootste raketteams, gespecialiseerd in raketten en motoren, zoals de Firebolt.
- TU/ecomotive
- Ontwerpt milieuvriendelijke conceptauto’s met gerecyclede materialen.
Maar er zijn natuurlijk nog veel meer teams. Om ze te bekijken, kun je onderstaande linkjes openen:
Wat maakt deze teams zo speciaal?
Studententeams in Nederland hebben een uitstekende reputatie dankzij hun focus op innovatie, samenwerking en duurzaamheid. Naast de samenwerking met technische universiteiten werken veel van deze teams ook samen met bedrijven zoals ASML, Shell en TNO. Dit geeft hen toegang tot geavanceerde technologie en professionele begeleiding.
Bijvoorbeeld, Delft Hyperloop werkt samen met bedrijven zoals ProRail en de provincie Zuid-Holland om de toepassing van hyperlooptechnologie in Nederland te onderzoeken.. Solar Team Twente wordt ondersteund door verschillende hightechbedrijven die zich richten op zonne-energie. En Team Polar werkt samen met TNO, voor het ontwikkelen van batterijen.
Waarom zou je meedoen?
De meeste studenten die zich aansluiten bij een studententeam doen dit voor de duur van een jaar. Gedurende dit jaar kunnen ze kiezen of ze parttime of fulltime aan het team willen werken. Voor veel deelnemers betekent dit echter dat ze zich volledig richten op het team en hun studie tijdelijk op een lager pitje zetten. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Hebben studenten nog genoeg tijd over voor hun studie?
Voor veel studenten is het antwoord nee. Het gebeurt vaak dat er een tussenjaar wordt genomen om bij een team te gaan. Maar waarom? Waarom kiezen al deze studenten ervoor om een jaar langer te doen over hun studie? Daar kunnen natuurlijk veel redenen voor zijn, maar dit zijn de grootste:
- Unieke leerervaring: Je leert dingen die je niet uit boeken kunt halen, en je doet praktische (engineering) ervaring op.
- Netwerk opbouwen: Je komt in contact met bedrijven, alumni en experts in jouw vakgebied.
- Impact maken: Je werkt aan projecten die maatschappelijke uitdagingen aanpakken, zoals klimaatverandering of transportinnovatie.
- Carrièrekansen: Veel oud-leden van studententeams vinden sneller een baan of starten hun eigen bedrijf, door de extra ervaring en het grotere netwerk. Ook staat zo’n team vaak erg goed op je CV.
- Soft skills: Naast het werken als ingenieur, kun je er ook voor kiezen om andere vaardigheden te ontwikkelen, zoals leiderschap of marketing en PR.
Conclusie: Ontwikkel jezelf én technologie
Studententeams zijn ontstaan uit een combinatie van ambitie en competitie. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot plekken die studenten unieke kansen geven om grenzen te verleggen. Of je nu een passie hebt voor duurzame energie, ruimtevaart of robotica, er is altijd een team dat bij je past.
Wil je een verschil maken in de wereld, leuke en praktische ervaring opdoen als student én je carrière een boost geven? Dan is het tijd om in te stappen in een studententeam.
Robert Dilber