In de afgelopen paar jaar zijn fabrieken bezig met hun fabrieken “slimmer” maken, ook wel ‘Smart Factories’ genoemd. Hierbij komt het erop neer dat fabrieken met behulp van nieuwe technologieën – zoals IoT, AI en machine learning – efficiënter en sneller werken. Slimme fabrieken kunnen gegevens in real-time verwerken en zichzelf continu optimaliseren. Maar hoe werkt dit?
IoT en verbonden apparaten
Internet of Things (IoT) is een van de belangrijkste onderdelen van slimme fabrieken. Machines, sensoren en andere apparaten worden aan elkaar gekoppeld om data uit te wisselen, waardoor je continu inzicht hebt in het productieproces. Stel je voor dat een sensor bijvoorbeeld temperatuur, druk en trillingen meet en aangeeft wanneer een machine bijna onderhoud nodig heeft. Dit voorkomt dure stilstand en maakt het productieproces efficiënter.
Een voorbeeld hiervan is Siemens, dat met MindSphere een IoT-platform heeft ontwikkeld dat real-time gegevens verzamelt uit fabrieken over de hele wereld. Door analyses en voorspellende algoritmes kan Siemens productieprocessen proactief optimaliseren en onderhoudstijd verkorten – een investering die zich in no-time terugverdient.
AI en Machine Learning
AI en machine learning worden steeds belangrijker in de techniek, omdat ze grote hoeveelheden data kunnen verwerken en automatisch processen kunnen aanpassen. In slimme fabrieken betekent dit bijvoorbeeld dat AI de kwaliteitscontrole overneemt. Dat zorgt niet alleen voor snelheid, maar ook voor een nauwkeuriger productieproces.
BMW is een van de bedrijven die AI gebruikt voor kwaliteitscontroles. In hun fabriek in München worden AI-algoritmes ingezet voor visuele inspecties op de carrosserie van auto’s. Deze algoritmes detecteren afwijkingen die met het menselijk oog moeilijk zichtbaar zijn. Dit maakt het productieproces veel efficiënter en bespaart tijd, terwijl de kwaliteit van het eindproduct alleen maar omhoog gaat.
Predictive Maintenance
Een van de meest concrete voordelen van slimme fabrieken is voorspellend onderhoud. Door continu gegevens te verzamelen van machines, kun je vrij precies bepalen wanneer onderhoud nodig is, voordat een defect daadwerkelijk optreedt. Zo minimaliseer je stilstand en kun je onderhoudskosten flink terugbrengen.
General Electric maakt gebruik van predictive maintenance in hun vliegtuigonderdelenfabriek. Door sensoren in motorcomponenten te plaatsen, kan GE motoronderhoud voorspellen en op tijd uitvoeren, wat onverwachte uitval met zo’n 20% heeft teruggedrongen. Een besparing die in de luchtvaartindustrie letterlijk goud waard is.
Cobots
Cobots – collaboratieve robots – zijn ontworpen om samen te werken met mensen, niet om ze te vervangen. In plaats van hele productielijnen over te nemen, vullen cobots menselijke operators aan. Ze helpen bijvoorbeeld met zware of repetitieve taken, waardoor werknemers zich kunnen concentreren op meer specialistisch werk.
Ford gebruikt cobots op hun assemblagelijnen om zware onderdelen te tillen en op hun plek te zetten. Dit helpt om fysieke belasting bij medewerkers te verlagen en de ergonomie te verbeteren, zonder dat dit ten koste gaat van de productie-efficiëntie. Daarnaast helpt dit mensen met een handicap of verminderde mobiliteit. De cobots kunnen hier de taken op zich nemen die voor hen moeilijk of onmogelijk zijn.
Digital Twins
Digital twins zijn virtuele kopieën van een fysiek proces of product, waardoor bedrijven productieprocessen eerst kunnen simuleren en optimaliseren. Zo kun je fouten en inefficiënties al identificeren voordat een nieuwe machine daadwerkelijk wordt geïnstalleerd.
Philips gebruikt digital twins in hun fabriek in Drachten om de productie van nieuwe producten te testen en optimaliseren. Door nieuwe processen eerst digitaal te simuleren, kan Philips sneller schakelen en de doorlooptijd voor nieuwe producten met zo’n 20% verkorten.
Conclusie
Slimme fabrieken brengen grote voordelen met zich mee: hogere productie-efficiëntie, minder stilstand en hogere productkwaliteit. Fabrieken worden sneller en flexibeler. Voor technici en managers betekent dit dat technische kennis alleen niet meer voldoende is; digitale en analytische vaardigheden worden steeds belangrijker. De slimme fabriek vraagt om vakmensen die technologie kunnen koppelen aan operationele inzichten.
Er zijn echter ook uitdagingen. Geavanceerde technologieën kosten veel, en vereisen goed getraind personeel. Bovendien kunnen afhankelijkheid van technologie en cybersecurity-risico’s extra zorgen opleveren.
Slimme fabrieken zijn allang geen verre toekomst meer; ze zijn hier en veranderen de industrie. In een wereld die steeds afhankelijker wordt van technologie, zijn vakmensen met zowel technische als digitale vaardigheden onmisbaar om alles soepel te laten draaien.
Robert Dilber
Bronnen:
- What is a Smart Factory? (A Complete Guide) – TWI
- MindSphere – open IoT operating system – Siemens NL
- How BMW uses AI to make vehicle assembly more efficient
- Infographic predictive maintenance | GE News
- Cobot helpt mensen met handicap of verminderde mobiliteit in Ford fabriek | Nederland
- Virtual factories: Manufacturers use digital twins in the quest for a new industrial revolution | Science | EL PAÍS English