De werkgelegenheidsontwikkeling tussen 2014 en 2016 blijft achter op de bovengemiddelde groei van het Bruto Regionaal Product (BRP) in Zuid-Holland. In Zuid-Holland was in 2017 5,5 procent van de beroepsbevolking werkloos terwijl dit in Nederland 4,9 procent was.
Dit is onder de aandacht van de provincie Zuid-Holland en Economic Board Zuid-Holland (EBZ) en heeft gezorgd voor extra focus op het terrein van Arbeidsmarkt & Onderwijs.
Bij EBZ is sinds oktober 2017 op verzoek van het dagelijks bestuur een Werkgroep Human Capital ingericht.
Als grootste regio heeft Zuid-Holland veel potentie. Een belangrijke belemmering om deze potentie te benutten is echter de beschikbaarheid en productiviteit van menselijk kapitaal. Drie urgenties zijn zichtbaar:
1. Eén op de vijf bedrijven in de voor deze ambities relevante sectoren ICT, land- en tuinbouw, handel, vervoer en opslag en industrie heeft niet voldoende gekwalificeerd personeel – een derde van alle Nederlandse bedrijven met arbeidstekorten is gevestigd in Zuid-Holland.
2. De geografische en sectorstructuur van Zuid-Holland belemmert de veerkracht van de arbeidsmarkt en maakt de regio kwetsbaar voor economische schokken.
3. De regio heeft verhoudingsgewijs veel arbeidspotentieel dat nu niet werkt.
Human capital wordt onvoldoende benut en dat belemmert de economische groei. Nodig is dat méér mensen zich ontwikkelen, méér mensen transities maken en dat méér mensen aan de slag gaan.
Zeven doelstellingen kunnen Zuid-Holland tot koploper leven lang ontwikkelen en meest veerkrachtige arbeidsmarkt van Nederland maken:
1. Zuid-Holland gaat samen met werkgevers minimaal 40.000 werknemers in staat stellen zich te ontwikkelen.
2. Zuid-Holland gaat 1.000 (middelgrote) werkgevers helpen een beter gebruik van arbeid te realiseren.
3. Zuid-Holland gaat 45.000 flexkrachten ontwikkelperspectief geven.
4. Zuid-Holland gaat per jaar 55.000 productieve transities realiseren over regio- en sectorgrenzen met aandacht voor krimp-, groei- en transitiesectoren.
5. Zuid-Holland gaat 3.000 mbo-afgestudeerden met lage kans op de arbeidsmarkt helpen aan een passende functie of een doorleertraject.
6. Meer dan 25.000 werklozen en niet-werkenden in Zuid-Holland gaan aan het werk.
7. Zo’n 20.000 onderbenutte deeltijdwerkers gaan meer werken.
Dit zijn grijpbare ambities die in vier jaar met elkaar 200 duizend personen bereiken met ontwikkeling, transities en door de stap naar (meer) werk te maken. Daarmee komen 200 duizend personen méér beschikbaar om de economische ambities van de regio te realiseren. Deze toename aan productiviteit levert ook nog eens 6 miljard extra toegevoegde waarde aan de economie van de regio.