Technologie speelt een steeds grotere rol in het moderne voetbal, en één van de meest opwindende innovaties van de laatste jaren is Virtual Reality (VR). Het Europees Kampioenschap 2024 is net begonnen, en ook hier wordt het toegepast.
Simulatie van Spelsituaties
Een van de belangrijkste toepassingen van VR is het simuleren van wedstrijden en het bieden van mentale training, wat onder andere wordt gebruikt door FC Barcelona en Manchester United. VR stelt spelers in staat om specifieke wedstrijdscenario’s oefenen, waardoor ze in staat zijn hun tactische kennis te verbeteren, sneller beslissingen te nemen en zich mentaal voor te bereiden op wedstrijdomstandigheden. Dit helpt bij het vergroten van het zelfvertrouwen, het verbeteren van wedstrijdinzicht en het verminderen van wedstrijdangst.
Een meerwaarde van VR is dat teams niet daadwerkelijk op het veld hoeven te staan om te kunnen oefenen, wat fijn is als het weer een keer niet meezit. Daarnaast stelt het spelers in staat om scenario’s tot in detail af te werken, en zich specifiek op bepaalde details te richten zonder afgeleid te raken met als gevolg dat deze trainingen erg efficiënt zijn.
VR op Hoog Niveau
Het Duitse U17-team heeft het U17-EK van 2023 gewonnen, mede dankzij hun innovatieve VR-trainingen. Zij hebben dit namelijk gebruikt om hun “scanning” te verbeteren, waarbij spelers leerden om hun omgeving voortdurend te scannen en snel beslissingen te nemen. Dit is een indrukwekkend voorbeeld van hoe technologie kan bijdragen aan succes op het hoogste niveau. Andere teams hebben dit succes opgemerkt, en zijn ook begonnen met het toepassen van dit soort trainingen. En wie weet, wellicht dat het ook wel is gebruikt voor het EK van 2024.
Premier League en Rezzil Partnership
De Premier League heeft een partnerschap aangekondigd met Rezzil, een bedrijf gespecialiseerd in trainen met behulp van AI. Dit biedt spelers toegang tot geavanceerde VR-trainingshulpmiddelen, ontworpen om besluitvorming, reactievermogen en het algehele spelinzicht te verbeteren. Dit wordt al door verschillende clubs gebruikt.
Conclusie
VR biedt nieuwe manieren om voetbalspelers te trainen, fysiek maar ook mentaal. Het stelt hen in staat om realistische situaties na te bootsen en hun prestaties te analyseren, wat kan bijdragen aan een verbetering van tactische kennis, snellere besluitvorming en verbeterde prestaties. VR biedt veel nieuwe mogelijkheden, en het zal helpen bij het pushen van voetbal naar een hoger niveau. Maar draagt dat ook bij aan meer kijkplezier? Daar is maar één manier om achter te komen! Veel plezier met het kijken naar het EK! 🙂
Robert Dilber
Bronnen: