In de wekelijkse Kitech blogs zijn al een hoop sectoren besproken die aan het verduurzamen zijn, maar over de bouw is het nog niet gegaan. Er is een groeiende vraag naar infrastructuur en woningen, maar tegelijkertijd moet deze sector ook verduurzamen. Deze week zal het gaan over een aantal manieren waarop die al gebeurt, en veelbelovende duurzame innovaties in de bouw.
Elektrische (Hijs)Kranen: De Toekomst van Bouwplaatsmachines
In de bouwsector worden een hoop verschillende machines gebruikt; één van die machines is de (hijs)kraan. Traditionele kranen stoten veel CO2 uit, en hebben een hoge luchtvervuiling, dankzij de dieselmotoren. In de afgelopen vijf à tien jaar is daar een schoner alternatief voor gekomen: de elektrische kraan. Naast dat deze machines geen schadelijke stoffen uitstoten, zijn ze ook nog eens stiller en efficiënter dan traditionele kranen. Dankzij grote bedrijven zoals Liebherr en Manitowoc – die veel investeren in de ontwikkeling van deze machines – worden ze op steeds meer bouwplaatsen gebruikt. Vooralsnog is het enige nadeel dat een elektrische kraan vaak moet opladen. Dit moet vaker gebeuren dan het aanvullen van de diesel van een traditionele kraan, wat betekent dat de bouw vaker op pauze komt te liggen. Maar gelukkig worden accutechnologieën steeds beter! Over een paar jaar kan de elektrische kraan misschien wel even lang meegaan op één accu als een dieselkraan.
Nieuwe Bouwtechnieken: Prefab en Modulaire Bouw
Naast het verduurzamen van kranen, wordt het daadwerkelijk bouwen steeds ecologischer verantwoord. Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat materialen worden voorbereid, voor ze op de bouwplaats in elkaar gezet worden: prefab en modulaire bouwmethoden. Dit verkort de bouwtijd aanzienlijk, vermindert het afval, en verbetert de kwaliteit en energie-efficiëntie van gebouwen. Ook biedt het de mogelijkheid om materialen efficiënter te gebruiken en de logistieke voetafdruk te verkleinen. Er worden bijvoorbeeld al muren van een gebouw in elkaar gezet in de fabriek, en vervolgens hoeven deze op de bouwplaats enkel nog op de juiste plek gezet te worden.
Duurzame Bouwmaterialen: Van Hout tot Gerecycleerd Beton
Maar niet alleen bouwtechnieken kunnen de bouw verduurzamen; ook het kiezen van de juiste materialen speelt hier een rol bij. Om die reden wordt hout steeds populairder. Het is namelijk een hernieuwbaar materiaal, met een lage CO2-voetafdruk en het isoleert goed. Dit leidt tot energiezuinige gebouwen. Ook gerecyclede materialen worden steeds vaker gebruikt. Een voorbeeld hiervan is Echo, een faculteit van de TU Delft, waar tijdens de bouw bamboe en gerecyclede PET-flessen zijn gebruikt. Dit helpt niet alleen om de afvalberg te verkleinen, maar reduceert ook de behoefte aan nieuwe grondstoffen.
Innovatieve Bouwmanieren: 3D-Printen en Circulair Bouwen
3D-printen biedt nieuwe mogelijkheden voor de bouwsector. Deze technologie maakt het mogelijk om complexe structuren snel en met minder materiaal te produceren. Daarnaast kan dit ook gedaan worden met gerecycled plastic. In de VS, China en Duitsland is dit al gedaan.
Naast ge-3D-printe gebouwen, wordt er vaker gebouwd met het oog op toekomstige demontage en het hergebruik van materialen: circulair bouwen. Dit vraagt om een verandering in ontwerpprincipes en samenwerking tussen alle betrokken partijen in de bouwketen. Ook is The Green Village, gelegen op de campus van de TU Delft, een goed voorbeeld van hoe innovaties op het gebied van duurzaam bouwen kunnen worden getest en geïmplementeerd. Bedrijven, onderzoekers en overheden werken hier samen om duurzame bouwoplossingen te ontwikkelen en te testen.
PFAS en Andere Milieu-uitdagingen
Naast innovaties zijn er ook uitdagingen. Een van de grootste obstakels in de verduurzaming van de bouw is het omgaan met schadelijke stoffen zoals PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen). Deze chemicaliën, die in tal van bouwmaterialen voorkomen, zijn schadelijk voor het milieu en de gezondheid. Strengere regelgeving en het zoeken naar alternatieven zijn cruciaal om deze uitdaging aan te pakken. Daarnaast zijn er problemen zoals de winning van grondstoffen, waterverbruik en de afvalverwerking die om duurzame oplossingen vragen.
Conclusie
Gelukkig is de bouwsector ook erg hard aan het innoveren, met het oog op een betere toekomst. De integratie van elektrische machines, nieuwe en innovatieve bouwtechnieken, en duurzame materialen kan de sector significant bijdragen aan een duurzamere toekomst. Maar tegelijkertijd blijft het belangrijk om aandacht te besteden aan de milieu-uitdagingen die gepaard gaan met bouwactiviteiten. Hopelijk kan ook de bouwsector getransformeerd worden naar een economisch en ecologisch verantwoorde industrie!
Robert Dilber
Bronnen:
- https://www.letsbuild.com/nl/blog/new-trends-in-the-construction-industry-2024-a-year-of-innovation
- https://www.nederhoffshop.com/nl/nieuws/de-eerste-elektrische-hijskraan-ter-wereld-rijdt-voor-nederhoff
- https://www.tudelft.nl/en/2022/tu-delft/energy-producing-echo-building-opened-at-tu-delft-campus
- https://oregonforestsforever.com/wood-the-ultimate-sustainable-building-material-for-modern-construction/
- https://www.gira.com/en/en/g-pulse-magazine/building/3d-house-germany#