Van april tot juni is het aantal werklozen arbeidskrachten met 131.000 gestegen naar 404.000. Dat is 4,3 procent van de beroepsbevolking. Met 74.000 was de groei de afgelopen junimaand het sterkst, zo bericht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het lijkt op het eerste gezicht vreemd, maar ook in deze tijd van oplopende werkloosheid zijn er nog altijd veel bedrijven waar een knellend tekort aan personeel is. Dit blijkt uit de conjunctuurenquête van het CBS en partners over het tweede kwartaal, die medio mei werd gepubliceerd. Vergeleken met het eerste kwartaal is het tekort aan de factor arbeid in de meeste sectoren -behalve de landbouw- behoorlijk afgenomen. Maar bekijken we de cijfers in de onderliggende branches, dan blijken er toch nog altijd veel bedrijfstakken te zijn waar een aanzienlijk percentage van de ondernemers een tekort aan personeel als belemmering ervaart. Hier is sprake van structurele schaarste aan mensen.
Structurele tekorten aan werknemers worden vooral gevoeld in tijden van hoogconjunctuur. In 2008 waarschuwde de Commissie Bakker in een rapport over de langetermijneffecten van tekorten op de arbeidsmarkt. Deeltijdwerkers, vrouwen en ouderen zouden meer en langer moeten gaan werken, om onze welvaart de komende decennia veilig te stellen.
Bij een structureel tekort aan arbeidskrachten zijn er voor de BV Nederland eigenlijk vijf opties:
- Het vergroten van de arbeidsproductiviteit door het inzetten van technologie
- Het langer laten werken van medewerkers die nu in deeltijd werken
- Het verminderen van de ‘mismatch’ tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt
- Het toelaten van meer arbeidsmigranten
- Het rekruteren van nieuwe arbeidskrachten uit de potentiële beroepsbevolking
Bij Kitech Recruitment merkten we een sterke daling in de vraag naar engineers in Maart, April en Mei, maar vanaf Juni is de vraag naar technisch personeel weer erg hoog bij onze klanten.
Bron: Link Magazine