Wat is het grootste bedrijf ter wereld? Waarschijnlijk denk je dan aan Microsoft of Apple, maar niets is minder waar. Sinds kort is chipmaker Nvidia namelijk het bedrijf met de hoogste marktwaarde ter wereld. Maar wat is Nvidia eigenlijk, en wat doet het bedrijf? Hoe is het zo groot geworden, en waarom wordt wat Nvidia doet steeds belangrijker?
Wat is Nvidia, en wat doet het?
Nvidia is een Amerikaans technologiebedrijf opgericht in 1993. Het specialiseert zich in het ontwerpen en produceren van videokaarten, ook wel grafische processoren (GPU’s). Deze GPU’s worden onder andere gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, het trainen van kunstmatige intelligentie (AI), gaming, het bewerken van foto’s en video’s, datacenters en cryptocurrency mining. Hoewel er andere GPU-fabrikanten zijn, produceert Nvidia de meeste en beste GPU’s. Maar hoe werkt zo’n GPU, en waarom zijn deze zo belangrijk?
Nvidia is begonnen met het ontwikkelen van GPU’s voor op de gamingmarkt, aangezien een GPU essentieel is voor het renderen van games. Hoe beter een GPU, hoe hoger de grafische kwaliteit en hoe soepeler de game zal draaien. Tegenwoordig worden GPU’s ook gebruikt voor andere doeleinden; ze bestaan namelijk uit enorm veel kleine processoreenheden, die heel veel berekeningen tegelijkertijd kunnen uitvoeren. Dit maakt ze ook ideaal voor professionele visualisatie, datacenters, AI, en nog veel meer. CUDA (Compute Unified Device Architecture) is een technologie ontwikkeld door Nvidia, en het stelt ontwikkelaars in staat de GPU’s te gebruiken voor parallele verwerking, wat wetenschappelijke en technische toepassingen heeft versneld.
Hoe is Nvidia het grootste bedrijf ter wereld geworden?
Dat is allemaal mooi en aardig, maar hoe is Nvidia dan zo groot geworden? Dat kan worden toegeschreven aan een aantal strategische beslissingen. Ten eerste bleef Nvidia voortdurend innoveren, waardoor het bedrijf telkens opnieuw baanbrekende GPU’s heeft kunnen introduceren. Ten tweede heeft Nvidia zich heel breed opgesteld. Hoewel het is begonnen binnen de gamingindustrie, zit het bedrijf nu in veel meer verschillende sectoren. Vooral de focus op AI heeft Nvidia hard laten groeien. Ten derde heeft het bedrijf strategische beslissen genomen op het gebied van acquisities en partnerschappen met andere bedrijven. Zo heeft de overname van Mellanox Technologies geholpen met het versterken van Nvidia’s netwerkmogelijkheden. En tot slot heeft Nvidia op tijd herkend wat voor enorme rol AI zal spelen in de toekomst, en hoe hun GPU’s hierbij kunnen helpen. Hun GPU’s worden nu beschouwd als de standaard voor AI- en deep learning-toepassingen.
De waarde van Nvidia
Dit alles heeft geleid tot de huidige situatie. Op dit moment is Nvidia zo’n 2.9 biljoen euro waard. Deze enorme waarde heeft geleid tot dure aandelen. Om die reden heeft Nvidia een 10-voor-1 aandelensplitsing ingevoerd, waardoor aandelen “goedkoper” zijn, en dus ook makkelijker te kopen zijn. In de onderstaande afbeelding kan de opwaartse trend van de stijgende aandeelwaarde gezien worden, waarbij opvalt dat Nvidia vooral het afgelopen jaar heel veel meer waard is geworden. Dit gaat hand in hand met de opkomst van AI, waar Nvidia bijna een monopolie op heeft.
Conclusie
Nvidia is van een kleine start-up naar het grootste bedrijf ter wereld gegaan. Innovatie en een reeks van goede beslissingen hebben hierbij geholpen. Door vroeg te investeren in verschillende sectoren, en in te zien wat in de toekomst belangrijk zou zijn, is dit gelukt. Nvidia is een gigant in de technologische wereld, en zijn producten worden gebruikt om technologische grenzen te verleggen.
Wat heeft de toekomst voor Nvidia in petto? Zal het vroeg investeren in AI nóg meer vruchten afwerpen? Of blijkt AI opeens niet meer de toekomst te zijn?
Robert Dilber
Bronnen: