Nederland staat al jaren op de zesde plaats van de ranglijst van landen met de hoogste arbeidsproductiviteit ter wereld. Maar de groei van die ‘toegevoegde waarde per gewerkt uur’ vlakt wereldwijd af, ondanks alle innovaties en ict.
De groei van onze arbeidsproductiviteit loopt in de pas met die in de Verenigde Staten. Vorig jaar werd de top-6 van meest productieve landen gevormd door Noorwegen, Luxemburg, Ierland, België, de VS en Nederland.
De afgelopen tien jaar is de arbeidsproductiviteitsgroei volgens het CBS afgenomen van 2 procent (in de jaren 1998-2007) naar 0,5-0,7 procent (2007-2017). Het is een raadsel wat die daling veroorzaakt, gelet op alle robotisering, big data, snelle smartphones, slimmere technologie en complete disruptie van markten hier en daar.
Die vertraging in de groei van de productiviteit is helemaal niet raar, zeggen de techno-pessimisten. Innovaties uit de eerste helft van de vorige eeuw (zoals de intrede van de elektriciteit en de groei van het vlieg-, auto- en telefoonverkeer) zijn vele malen indrukwekkender dan bijvoorbeeld de komst van ict in de tweede helft.
Nee, zeggen de techno-optimisten, heb even geduld, de grote groei gaat echt weer komen: digitalisering en robotisering zullen langzaam maar zeker een steeds groter positief effect op de economie en de productiviteit hebben.
Verbeteren productiviteit
Productiviteit is output gerelateerd aan input, bijvoorbeeld de toegevoegde waarde per arbeidsuur of per fte.
Ook hier geldt overigens de 80/20-regel: bij 20 procent van de bedrijven is de productiviteit minstens twee keer zo hoog als het gemiddelde.
Hoe is productiviteit te verbeteren; enkele aanbevelingen:
• AME (Applied Micro Electronics) heeft een duidelijke roadmap voor verdergaande automatisering opgezet
• KMWE Groep zet al jaren vol in op het verder optimaliseren en automatiseren van onze processen op kantoor en op de werkvloer. KMWE kijkt momenteel bijvoorbeeld hoe cobots, smart beamers met geautomatiseerde werkinstructies en automated guided vehicles (AGV’s) het verschil kunnen maken in de fabriek. Ze maakt daarbij gestaag de slag van losse machineautomatisering naar werkcel- en afdelingsautomatisering.
• er is alle ruimte voor het verhogen van de productiviteit door het primair in de keten te zoeken. ‘Wat ontbreekt, is transparantie. Oem’ers geven misschien nog wel informatie aan hun tier 1-suppliers, maar vervolgens stokt het. De tier 2 krijgt nog wat, de tier 3 is totaal onwetend wat de oem’er verderop precies verlangt. Met transparantie, inclusief data-analyse over de hele keten heen, is een wereld te winnen.’ De supply innovation engineers van TOPINC noemen supply tuning, het optimaal afstemmen van de processen in de supply chain, minstens zo belangrijk voor de productiviteit als automatisering en robotisering op de eigen werkvloer.
• Zorg voor gebruiksvriendelijkere interfaces. Maak technologie mensgericht, adoptief en logisch en intuïtief in het gebruik. Dat verlaagt drempels.
Of ligt het vooral aan het management?
Goed management is volgens Bloom en Van Reenen (London School of Economics) af te lezen aan de manier waarop werkprocessen zijn ingericht, of er heldere langtermijndoelen zijn en haalbare korte termijn prestaties, of er actief verbeterd wordt op grond van data, en of er een goed hrm-beleid is dat mensen de ruimte geeft om zich te ontwikkelen. Beter management leidt tot meer output per medewerker.
Bron: Link Magazine