Bij traditionele energiebronnen, zoals kolen of aardgas, komt vaak een aanzienlijke hoeveelheid aan koolstofemissies vrij. Dit heeft ernstige gevolgen voor ons milieu en draagt bij aan klimaatverandering. Om deze reden wordt er al jaren gezocht naar duurzame alternatieven, zoals zonne- en windenergie. Echter, deze duurzame bronnen zijn sterk afhankelijk van de milieuomstandigheden. Bij veel wind of zon, kan een overschot aan energie geproduceerd worden. Deze overtollige energie moet vervolgens opgeslagen kunnen worden, zodat het gebruikt kan worden wanneer er minder energie wordt opgewekt. Tot nu toe is hier geen betrouwbare, veilige en kostenefficiënte manier voor gevonden.
Gelukkig brengen wetenschappers van het Max-Planck-Instituut für Eisenforschung (MPIE) en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hier verandering in. Zij hebben onderzoek gedaan in de hoop hier een oplossing voor te vinden, en dit heeft geleid tot een interessante ontdekking! Ze zijn erachter gekomen dat metaalpoeder hiervoor gebruikt kan worden. Uit onderzoek bleek namelijk dat metalen, met name ijzer, gebruikt kunnen worden voor energieopslag. Bij de omzetting van ijzererts naar ijzer, kan energie hier in worden opgeslagen. Vervolgens kan de energie weer vrijkomen bij de oxidatie (verbranding) van ijzer tot ijzererts. Het restproduct dat vrijkomt bij de verbranding van het ijzererts is roest, dat vervolgens kan worden opgevangen en weer wordt omgezet in ijzerpoeder. Dit kan daarna opnieuw gebruikt worden in het gehele proces, dat dus volledig circulair is (zoals te zien in de onderstaande figuur). Dit maakt het een duurzaam opslagmedium voor energie. De bijna verwaarloosbare CO2-uitstoot tijdens dit proces draagt nog meer bij aan de duurzaamheid ervan.
Een interessante toepassing van metaalpoeder als brandstof, is te vinden in energiecentrales. In een recente samenwerking van Ennatuurlijk en RIFT werd metaalpoeder, afkomstig van oud ijzer, ingezet als brandstof in een energiecentrale in Helmond. Het gaat hier om een 5 megawatt warmtecentrale, die voldoende warmte produceert voor ongeveer vijfhonderd huishoudens in Helmond.
Hoewel de toepassing van metaalpoeder als brandstof nog in de beginfase is, zijn de vooruitzichten veelbelovend. Met voortdurende innovatie en investeringen in onderzoek en ontwikkeling, kan metaalpoeder een cruciale rol spelen in de transitie naar een duurzamere energie-infrastructuur. Het vertegenwoordigt niet alleen een kans om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen, maar ook om een positieve impact te hebben op het milieu en de samenleving als geheel.
Kortom, metaalpoeder is geen gewone brandstof; het vertegenwoordigt een veelbelovende stap naar een duurzamere energietoekomst. Met zijn koolstofvrije eigenschappen, hoge energiedichtheid en diverse toepassingsmogelijkheden staat metaalpoeder op het punt om de energie-industrie te transformeren en een positieve impact te hebben op ons milieu en onze samenleving.
Robert Dilber
Bronnen: