Het nieuwe jaar is altijd een speciaal moment om stil te staan bij het afgelopen jaar en vol verwachting vooruit te kijken. Over de hele wereld wordt dit gevierd, maar iedereen doet dit net even anders. Alle Nederlandse tradities kennen we ondertussen wel, maar hoe vieren andere landen het nieuwe jaar?
Nederland – Oliebollen en vuurwerk
In Nederland sluiten we het oude jaar af met oliebollen, vuurwerk, champagne en vaak een vreugdevuur. Op 1 januari is er natuurlijk de bekende nieuwjaarsduik, waarbij duizenden mensen in ijskoud water springen, met de oranje Unoxmuts. En (bijna) iedereen heeft goede voornemens voor het nieuwe jaar, en maakt op deze manier een goede start.
Spanje – Druiven voor geluk
In Spanje eten mensen om middernacht twaalf druiven, één voor elke klokslag. Deze traditie, “las doce uvas”, staat symbool voor geluk in elk van de twaalf maanden van het nieuwe jaar. Lukt het je om ze allemaal op tijd op te eten? Dan heb je volgens de traditie kans op een gelukkig en voorspoedig nieuw jaar.
Denemarken – Borden breken
In Denemarken verzamelen mensen het hele jaar door oud servies om dit op oudejaarsavond bij de voordeur van vrienden en familie kapot te gooien. Hoe groter de stapel scherven, hoe meer geluk je zult hebben in het nieuwe jaar!
Italië – Rood ondergoed
In Italië dragen veel mensen rood ondergoed tijdens oudejaarsavond. Rood symboliseert liefde, vruchtbaarheid en geluk. Dit combineren ze vaak met een uitgebreid diner voor een goede start van het nieuwe jaar.
Roemenië – Dansende beren
In Roemenië verkleden mensen zich in sommige dorpen als beren en voeren ze traditionele dansen uit. Deze oude traditie is bedoeld om kwade geesten weg te jagen en voorspoed te brengen.
Japan – Klokken luiden
In Japan en Zuid-Korea wordt het nieuwe jaar ingeluid met het luiden van klokken; in Japan zijn dit er zelfs 108! Dit is een boeddhistische ceremonie – “Joya no Kane” -, waarbij de 108 klokslagen symbool staan voor het verdrijven van aardse verlangens. Na middernacht eten veel mensen “toshikoshi soba” (boekweitnoedels), wat staat voor een lang en gezond leven.
Filipijnen – Ronde objecten
In de Filipijnen draait alles om ronde vormen, die welvaart symboliseren. Mensen dragen kleding met stippen, eten twaalf ronde vruchten en laten muntgeld rollen om zich van financieel geluk te verzekeren.
India – Verschillende nieuwjaarsvieringen
India kent door zijn culturele diversiteit verschillende nieuwjaarsvieringen. In het noorden wordt het vaak gevierd met muziek en vuurwerk, terwijl het zuiden vaak traditionele rituelen uitvoert zoals het bereiden van “Pongal”, een zoete rijstmaaltijd die voorspoed brengt.
Libanon – Reflectie en lichtshows
In Libanon wordt 1 januari steeds vaker gemarkeerd met lichtshows en vuurwerk, ondanks dat de islamitische kalender een andere jaarwisseling kent. In Beiroet bijvoorbeeld vindt een indrukwekkende lichtshow plaats op de Art Deco-klokkentoren op Nejmeh Square, gevolgd door vuurwerk en middernachtskussen. Voor veel mensen ligt de focus echter op spirituele reflectie en dankbaarheid.
Verenigde Staten – Times Square en kussen
De beroemde ball drop op Times Square in New York trekt jaarlijks miljoenen kijkers. Mensen tellen samen af tot middernacht, waarna het traditie is elkaar een nieuwjaarskus te geven voor geluk en liefde in het nieuwe jaar.
Mexico – Kleurrijke ondergoedkeuze
In Mexico geloven mensen – net zoals de Italianen – dat de kleur van hun ondergoed de loop van het nieuwe jaar kan beïnvloeden. Rood staat voor liefde, geel voor rijkdom en wit voor vrede. Naast het dragen van leuke kleuren ondergoed, worden ook huizen versierd in deze kleuren, en genieten Mexicanen van tamales en andere traditionele gerechten.
Brazilië – Witte kleding, linzen en golven
In Brazilië dragen mensen witte kleding als teken van vrede en zuiverheid. Aan de kust leggen ze bloemen en kaarsjes in zee als offer aan Yemanjá, de godin van de zee. Linzen eten staat symbool voor geluk, en sommigen springen over zeven golven, met een wens bij elke sprong.
Colombia – Koffer voor reisgeluk
Colombianen die hopen op een jaar vol reizen, pakken een koffer en rennen om middernacht een blokje rondom de buurt! En ook hier draagt men een gekleurd kledingstuk – vaak geel, dat symbool staat voor geld – om een voorspoedig nieuw jaar in te luiden.
Zuid-Afrika – Oude spullen weggooien
In sommige buurten van Zuid-Afrika, zoals in Johannesburg, gooien mensen oude spullen uit het raam. Dit staat symbool voor een nieuwe start en het loslaten van het verleden.
Australië – Sydney’s vuurwerkshow
In Sydney luidt een groots vuurwerk boven de haven het begin van het nieuwe jaar in. Als een van de eerste grote steden ter wereld die 1 januari viert, trekt deze show jaarlijks miljoenen kijkers.
Tot slot
Het nieuwe jaar wordt overal ter wereld gevierd, maar hoe mensen het vieren is enorm divers. Of het nu gaat om druiven eten in Spanje of klokslagen in Japan, elk land heeft unieke tradities die geluk, voorspoed en verbondenheid symboliseren. En in elk land staat samen zijn met familie en vrienden bovenaan.
In Nederland vieren we niet alleen met vuurwerk en oliebollen, maar ook met de frisse nieuwjaarsduik. Misschien is dat ook iets voor jou dit jaar? Wat zijn jouw plannen voor het nieuwe jaar? Of heb je een speciale traditie?
Kitech Recruitment wenst jullie in elk geval een heel gelukkig nieuwjaar!
Rober Dilber
Bronnen:
- BBC Travel: “New Year’s Eve traditions around the world”
- National Geographic: “Unique New Year’s traditions”
- Culture Trip: “How countries celebrate New Year’s Eve”
- Lonely Planet: “Festive traditions to ring in the New Year”
- Good House Keepeing: “35 Popular New Year’s Eve Traditions to Start 2025 Off on the Right Foot”