Al jaren wordt er gesproken over hervormingen aan de arbeidsmarkt en de volgende maatregelen komen er aan, volgens minister van sociale zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip:
- Verplichte verzekering zelfstandigen
Met ingang van de hervorming wordt het verplicht voor zelfstandigen een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Het eerste jaar moeten zelfstandig ondernemers bij arbeidsongeschiktheid zelf kunnen dekken.
- Interne wendbaarheid van het vaste contract
Dankzij deze regel kunnen ondernemers zich aanpassen aan crisisomstandigheden op de arbeidsmarkt. Bepaalde externe omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat ondernemers in een lastige situatie terechtkomen; zoals Brexit en Corona. Het voorstel omtrent interne wendbaarheid moet ervoor zorgen dat werkgevers op zo’n moment de keuze kunnen maken om bijvoorbeeld een werknemer een dag minder te betalen.
- Doorbetaling bij ziekte
Binnen de huidige arbeidswetten moet een werkgever de werknemer bij langdurige ziekte twee jaar doorbetalen. Onder het nieuwe voorstel wordt het voor kleine ondernemingen (tot 100 man personeel) mogelijk om na één jaar te toetsen of er sprake is van langdurig ziekte.
Door na één jaar al duidelijkheid te scheppen, wil de minister het aantrekkelijker maken voor bedrijven om mensen een vast contract aan te bieden, zonder dat zij huiverig hoeven te zijn over een ziektebed.
- Van oproepcontract naar basiscontract
De veelvoorkomende nulurencontracten moeten met de hervorming van de arbeidsmarkt worden afgeschaft. In het voorstel worden nulurencontracten vervangen door basiscontracten. Bij het basiscontract wordt er een minimum aantal werkuren afgesproken.
- Korte contracten
Op de arbeidsmarkt mogen werknemers driemaal op rij een jaarcontract krijgen. Willen zij bij hetzelfde bedrijf aan de slag blijven? Dan mag dat weer na een onderbreking van zes maanden. Met de nieuwe plannen wordt dit een onderbreking van vijf jaar.
De maatregelen zijn redelijk ingrijpend en ik ben benieuwd of ze allemaal ook inderdaad doorgang gaan vinden en hoe lang dit gaat duren. Uit onze gesprekken komt wel heel duidelijk naar voren dat er zowel voor werkgevers als werknemers maatregelen nodig zijn om Nederland competitief en sociaal te houden.