Mocht de deal van de Britse premier May met de EU weggestemd worden – op een nader te bepalen datum vóór 21 januari, aldus de laatste berichten – in het Britse parlement wat zijn dan de gevolgen? Atradius deed onderzoek naar de economische impact van een no-deal, mocht dat de uitkomst zijn van de stemming. Dit zijn de kernpunten:
• Mocht het akkoord worden weggestemd, dan is de kans op een chaotisch vertrek van de Britten uit de Europese Unie fors toegenomen. Dit zal vanaf maart 2019 leiden tot een forse groeivertraging van de Britse economie.Wij gaan uit van een negatieve impact op het Britse bruto binnenlands product (bbp) van 2,1% eind 2020.
• Een no-deal brexit leidt tot tarifaire en niet-tarifaire belemmeringen tussen het VK en de Europese Unie, waardoor de handel tussenbeide blokken afneemt. Daarnaast deprecieert het Britse pond ten opzichte van de Amerikaanse dollar en neemt de inflatie toe, wat een negatieve impact heeft op de koopkracht van de Britten. Faillissementen in het VK zullen in 2020 naar verwachting 14% hoger uitkomen als zich een no-deal brexit voordoet.
• Hoewel de economie van het VK het meest wordt geraakt, heeft een chaotische brexit ook negatieve gevolgen voor de Nederlandse economie. Handelsbelemmeringen raken de Nederlandse economie in directe zin. Het VK is voor Nederland de tweede exportbestemming. Naar schatting komt het Nederlandse bbp in een no-deal scenario 0,2% lager te liggen in 2020.
• Nederlandse sectoren die relatief hard worden geraakt zijn de transportmiddelenindustrie, textiel en chemie. Mocht zich een chaotische brexit voordoen, dan voorzien wij voor Nederland 1,5% hogere faillissementen in 2020 ten opzichte van het basisscenario met handelsakkoord.
Bron: Link Magazine