Naar aanleiding van onze eerdere meeting met Team Polar op 15 november, waarbij Erik een workshop gaf, gaat Kitech Recruitment nauwer met hen samenwerken. We nemen een kijkje in het team, duiken in hun structuur en doelen, en ontdekken hoe zij te werk gaan. En wellicht kan Kitech Recruitment de aankomende ingenieurs een idee geven van hoe hun toekomst als ingenieur er uit kan zien!
Team Polar – Wat doen ze?
De grote vraag voor nieuwe lezers is misschien wel wat Team Polar nou precies is. Team Polar is een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven, dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van autonome energie- en mobiliteitsoplossingen voor extreem koude en zware omgevingsomstandigheden.
De eerste challenge van het team, is Antarctische traverse. Door de extreme weersomstandigheden is het erg lastig om hier onderzoek te verrichten, terwijl het steeds belangrijker wordt om dit te doen voor het begrijpen van klimaatverandering. Daarom is het team van studenten sinds 2021 bezig met hier een oplossing voor vinden. De ‘Ice Cube’ was hun eerste prototype, en op dit moment zijn ze bezig met een tweede versie ontwikkelen, die volledig autonoom moet rijden.
Elk jaar wordt het team opnieuw samengesteld, met een mix van studenten uit verschillende disciplines. Dit geeft hen niet alleen frisse ideeën, maar ook de kans om ieder jaar nieuwe talenten klaar te stomen voor de toekomst.
Team Polar – Hoe doen ze het?
Maar genoeg over wát het team doet. Hoe doen ze het? Hoe pakt een team van studenten zo’n ontzettend grote taak aan? Het team bestaat uit 39 studenten, verdeeld over zeven afdelingen. Naast technische afdelingen zoals mechanical engineering, software development en energy management, zijn er ook afdelingen voor de zakelijke kant van het project: marketing, business & finance en het bestuur.
Om het project overzichtelijk te houden, gebruikt Team Polar een matrixstructuur. Dit betekent dat de Project Manager een tijdlijn opstelt voor elk subsysteem, waarbij wordt
geschat hoeveel middelen (tijd, budget, materialen) nodig zijn. Vervolgens worden kleinere Task Teams, bestaande uit 3-5 studenten, gevormd. Elk Task Team pakt een specifiek onderdeel aan – bijvoorbeeld het ontwerpen van een nieuw chassis of het ontwikkelen van sensoren – en blijft hiermee bezig totdat de taak is afgerond. Daarna wordt een nieuwe taak toegewezen.
Meetings spelen een belangrijke rol in hun werkwijze. Het team komt niet alleen regelmatig als geheel bijeen, maar houdt ook meetings binnen afdelingen en Task Teams. Deze structuur bevordert de samenwerking en zorgt ervoor dat iedereen dezelfde richting opgaat. Het geeft studenten daarnaast waardevolle ervaring in projectmatig werken, iets wat later in hun carrière van pas zal komen.
Team Polar – Interessante feitjes
#1 Op dit moment is het team onderverdeeld in een aantal Task Teams. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe luchtloze wielen, vering en een vernieuwd chassis. Maar het team is ook bezig met aerodynamica en pcb-design, en warmteverdeling en sensorontwikkeling voor het autonoom rijden. Al met al is er voor bijna elke ingenieursdiscipline wel wat te doen.
#2 Het werk van Team Polar is niet alleen technisch uitdagend, maar ook prachtig georganiseerd. Dit blijkt bijvoorbeeld uit hun hardware system architecture, een diagram waarin de verschillende subsystemen en hun onderlinge connecties worden weergegeven. Hieruit blijkt hoe elk onderdeel – van de batterij tot de sensoren en de communicatie – nauwkeurig op elkaar wordt afgestemd om als één geheel te functioneren.
Conclusie
Team Polar laat zien hoe studententeams een ontzettend goede leeromgeving kunnen zijn; het team biedt aankomende ingenieurs een kans om zich te ontwikkelen in een professionele setting, waarbij teamwork, planning en innovatie centraal staan. Bij Kitech Recruitment zijn we trots dat we een steentje kunnen bijdragen aan dit project. Niet alleen omdat we geloven in hun missie, maar ook omdat we weten dat deze ervaring van onschatbare waarde is voor de ingenieurs van morgen. Blijf ons volgen, want er komen binnenkort meer blogs over Team Polar! We kijken ook uit naar 10 januari, wanneer de nieuwe rover wordt gepresenteerd in De Uithof. Een hoogtepunt waar we met veel enthousiasme naar uitkijken!