Boston Dynamics is een van de grootste spelers op het gebied van robotica. Het bedrijf heeft robots ontwikkeld die in staat zijn om te lopen, springen en zelfs parcours te doen – erg ingewikkelde engineering. Er zijn online veel filmpjes te vinden waarin het bedrijf laat zien wat hun robots kunnen, maar zijn ze ook nuttig? Kunnen ze worden toegepast in de echte wereld?
Wat is Boston Dynamics?
Boston Dynamics werd opgericht in 1992 als een onderzoeksbedrijf binnen het Massachusetts Institute of Technology (MIT), met als doel robots te ontwikkelen die dynamisch kunnen bewegen en zich in verschillende omgevingen kunnen aanpassen. BigDog, een robot die was ontworpen voor het Amerikaanse leger, was een van de eerste grote successen van het bedrijf. Hij kon zich door ruw terrein bewegen en zware lasten dragen; baanbrekend voor die tijd.
Toepassingen
Boston Dynamics heeft robots ontwikkeld die in de praktijk kunnen worden ingezet in verschillende industriële omgevingen. Op dit moment zijn ze bezig met Stretch en Spot, robots ontworpen om menselijke arbeid te vervangen in gevaarlijke en/of repetitieve taken.
Stretch is een robot die specifiek is ontwikkeld voor de logistieke sector. Met zijn lange arm en geavanceerde visiesysteem kan hij autonoom pakketten oppakken, sorteren en verplaatsen in magazijnen. Door middel van algoritmes bepaalt hij waar pakketten zich bevinden en kan hij deze efficiënt naar de juiste locatie te verplaatsen. Met behulp van Stretch kan magazijnwerk geautomatiseerd worden, wat arbeidskosten kan verlagen. Toch is de technologie nog relatief duur, wat de implementatie moeilijk maakt voor kleinere bedrijven.
Spot is een vierbenige robot die oorspronkelijk werd ontwikkeld om te functioneren in moeilijke omgevingen. Deze vier poten stellen hem in staat om over ruwe terreinen te lopen, door smalle doorgangen te navigeren en zelfs trappen op en af te lopen. Hij kan worden toegepast op bouwplaatsen en in fabrieken, maar ook bij het uitvoeren van inspecties in gevaarlijke omgevingen zoals kerncentrales en politiewerk. In Nederland worden ze tegenwoordig gebruikt voor het binnenvallen van drugslaboratoria. De camera’s en sensoren stellen de bestuurder in staat om gevaarlijke situaties te monitoren en gegevens te verzamelen zonder zelf in risicovolle omgevingen te hoeven werken. Ook Spot is best prijzig, waardoor alleen grote bedrijven in staat zijn om de robot in hun processen te integreren.
Met het oog op de toekomst
Naast industriële robots zoals Stretch en Spot, ontwikkelt Boston Dynamics ook robots die de grenzen van menselijke en dierlijke bewegingen testen. Hun grootste project is Atlas, maar sinds kort zijn ze ook bezig met Sparkles.
Atlas is een humanoïde robot die in staat is om menselijke bewegingen na te bootsen. Hij kan lopen, rennen, springen, en zelfs salto’s maken, dankzij geavanceerde actuatoren en sensoren om zijn balans te behouden. Atlas is ontworpen om in complexe omgevingen te opereren, en de robot zou in de toekomst kunnen helpen bij taken die nu door mensen worden uitgevoerd, zoals zoeken en redden in gevaarlijke gebieden of het uitvoeren van inspecties in risicovolle omgevingen. Atlas laat zien wat het bedrijf allemaal kan, en wat voor vorderingen het boekt op het gebied van kunstmatige intelligentie en robotica. Recent heeft het bedrijf de nieuwe versie aangekondigd, te zien in het onderstaande filmpje.
Naast de indrukwekkende prestaties van Atlas heeft Boston Dynamics ook een meer speelse benadering van robotica ontwikkeld. Sparkles is Spot, maar dan verkleed als een grote blauwe hond. Sparkles is ontworpen voor interactie en om de raakvlakken tussen robotica, kunst en vermaak te verkennen. Hij is vriendelijk en laat zien dat robots niet altijd serieus of dreigend hoeven te zijn. Misschien is dit een extra stap richting gezelschapsrobots (zie ook onze eerdere blog: https://kitech-recruitment.nl/blog/robots-in-de-ouderenzorg-oplossing-of-hype/).
Conclusie
Boston Dynamics is een bedrijf van innovatie, en het helpt robots naar nieuwe hoogtes tillen. Robots zoals Stretch en Spot bieden concrete voordelen voor industriële toepassingen, hoewel de hoge kosten op dit moment een belemmering vormen voor de implementatie ervan. Tegelijkertijd bieden Atlas en Sparkles een kijkje in de toekomst, waarin robots niet alleen nuttig zijn voor werk, maar ook kunnen bijdragen aan de mens-robot-interactie.
Ik ben in elk geval benieuwd naar wat voor robots het bedrijf nog meer zal ontwikkelen, en hoe dit onze toekomst kan veranderen.
Robert Dilber
Bronnen: