Vorige week heb ik het gehad over de potentie van metaalpoeder als duurzame energiebron. Het groeiende belang van duurzame energiebronnen in onze zoektocht naar een leefbare toekomst wordt steeds duidelijker. Bij het luisteren naar de radio, kijken naar tv, en het lezen van nieuws en kranten, is er bijna altijd wel een artikel te vinden over klimaat, klimaatakkoorden of verduurzaming. Deze week richt ik me daarom op een andere opwindende ontwikkeling in de duurzame energiesector: een recente doorbraak op het gebied van golfenergie. Deze doorbraak biedt nog meer hoop voor een leefbare toekomst.
Onderzoekers hebben een eenvoudige maar effectieve methode ontwikkeld om meer duurzame energie te halen uit golven: blauwe energie! Door gebruik te maken van een combinatie van een buisvormige golfenergieomzetter en een vast tribologisch nanogeneratormateriaal (TENG), kunnen ze meer energie halen uit de deinende beweging van golven dan ooit tevoren.
Maar wat is een TENG? De buisvormige golfenergieomzetter is het hart van dit systeem. Dit apparaat is een lange, afgesloten buis met een elektrode, die wordt gevuld met water. Door de deinende beweging van de golven zal het water heen en weer bewegen in deze buis, zoals te zien in de onderstaande figuur. Deze mechanische energie, in de vorm van wrijving van het water dat langs de elektrode schuift of hier tegenaan klapt, kan vervolgens worden omgezet in elektriciteit, met behulp van het tribologische nanogeneratormateriaal (TENG). Dit materiaal bevindt zich in de elektrode en werkt door middel van wrijving tussen materialen. Terwijl de golven de buis in beweging brengen, wordt er elektriciteit opgewekt door de wrijving tussen het TENG-materiaal en de elektrode waar het zich in bevindt. Dit zorgt voor een extra boost aan energieopwekking. Dit systeem kan worden vergeleken met kinetische horloges die zichzelf opladen door bewegingen van de pols.
Onderzoekers hebben de werking van de TENG onder de loep genomen en hiermee geëxperimenteerd. Bij reguliere TENGs bevindt de elektrode zich in het midden van de buis. Uit dit onderzoek blijkt echter dat het veel efficiënter is, namelijk tot wel 2,4 keer, om de elektrode aan het uiteinde van de buis te plaatsen.
Wat betekent dit voor de toekomst van hernieuwbare energie? Deze innovatieve technologie biedt een aantal veelbelovende mogelijkheden. Allereerst maakt het een efficiëntere winning van blauwe energie mogelijk, wat kan helpen om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Daarnaast is het systeem relatief eenvoudig en kosteneffectief, wat het een aantrekkelijke optie maakt voor grootschalige implementatie.
Bij Kitech Recruitment juichen we dergelijke ontwikkelingen toe. Zowel Erik als ik zijn veel op en in zee te vinden. Dat deze prachtige plek gebruikt kan worden voor een betere, duurzame toekomst heeft onze interesse gewekt, en we hopen dat deze technologie grootschalig zal worden toegepast!
Robert Dilber
Bronnen:
https://doi.org/10.1021/acsenergylett.4c00072
https://phys.org/news/2019-04-next-generation-triboelectric-nanogenerator-teng-constant.html